2016-09-27

karpatka budyniowoowocowa z aronią gruszkową...

Składniki:


woda 250 ml, masło lub margaryna 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, owoce 2 szklanki/śliwki,gruszki,jabłka, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba


nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku

wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić

do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem

blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce

piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę

krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć

krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik, jest w moich przepisach "zobacz TUTAJ"), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny

przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka jest przepysznie pyszna i szybko się zjadła...............SMACZNEGO!!!