2016-08-18

szybkowar-żeberka cielęce z fasolą jasiek...

Składniki:


żeberka 1 kg/cielęce, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 1/2 kg, mąka pszenna 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, pomidory 6 sztuk, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, fasola Jaś 1 kg, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, woda 1,5 litra


umyte pomidory pokroić na kawałki, w rozdrabniaczu zmiksować pomidory, używam rozdrabniacz Beko z katalogu nagród Doradcy Smaku, jest warty zamówienia

fasola jasiek namoczona cały dzień od rana do wieczora, wodę po moczeniu wylewam, fasolę wsypać do szybkowara i dodać opakowanie przyprawy do fasoli

żeberka podzielić na porcje i na gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając do zrumienienia mięsa

łopatkę z patelni dać do szybkowara z fasolą, dodać przyprawy, wlaś pmidory, wodę, włożyć żeberka do fasoli, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć najlepiej rano, fasola wciągnie wywar, będzie miękka, aromatyczna, żeberka również soczyste, smaczne - fasola z żeberkami nam smakuje z pieczywem...............SMACZNEGO!!!