Składniki:
żeberka 1 kg/cielęce,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
łopatka bez kości 1/2 kg,
mąka pszenna 2 łyżki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki,
pomidory 6 sztuk,
cukier 2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 1 łyżeczka,
fasola Jaś 1 kg,
przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie,
woda 1,5 litra
umyte pomidory pokroić na kawałki, w rozdrabniaczu zmiksować pomidory, używam rozdrabniacz Beko z katalogu nagród Doradcy Smaku, jest warty zamówienia
fasola jasiek namoczona cały dzień od rana do wieczora, wodę po moczeniu wylewam, fasolę wsypać do szybkowara i dodać opakowanie przyprawy do fasoli
żeberka podzielić na porcje i na gorącym oleju zrumienić na patelni, odłożyć na talerz, następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę posypaną mąką, dodać pokrojoną cebulę i czosnek i podsmażać co jakiś czas mieszając do zrumienienia mięsa
łopatkę z patelni dać do szybkowara z fasolą, dodać przyprawy, wlać pomidory, wodę, włożyć żeberka do fasoli, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 45 minut, szybkowar otworzyć najlepiej rano, fasola wciągnie wywar, będzie miękka, aromatyczna, żeberka również soczyste, smaczne - fasola z żeberkami nam smakuje z pieczywem...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz