2016-08-30

szybkowar-cukiniowo-śliwkowy dżemik...

Składniki:


cukinia 2 duże zielone, śliwki 1,5 kg, woda 3 szklanki, cukier 1/2 kg, żelfix 1 opakowanie/3:1


dżemik nie jest za gęsty, jeśli ma być zwarty to wody wlać 1 szklankę do szybkowara, my lubimy takie rzadsze i nie mocno słodkie

umyte śliwki wypestkować i włożyć do szybkowara, dodać pokrojone na kawałki cukinie ze skórką, wlać wodę

zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 15 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

wszystko pałką blendera zmiksować dobrze, teraz wsypać cukier, żelfix i zagotować mieszając

do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - doskonale smakuje do tostów, naleśników, ciast i innych deserów...............SMACZNEGO!!!