2016-07-31

ciasto z jabłkami z kruszonką herbatnikową i cynamonową śmietaną...

Składniki:


CIASTO UCIERANE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki 2 sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram

ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka, fix do śmietany 1 opakowanie, cynamon 3/4 łyżeczki


obrane jabłka ze skórki pokroić na plasterki do garnka, wlać wodę, wsypać goździki, cukier i gotować z 5 minut, co jakiś czas mieszając, wylać na sito z drobnymi oczkami aby sok odckiekł, do wystudzonych jabłek wsypać kisiel i wymieszać

jajka, miękką margarynę, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem z 4 minuty, masa będzie miała zważoną konsystencję

wsypać mąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto

tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy

piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, pod koniec pieczenia nakryłam herbatniki folią srebrną aby się za mocno nie przypiekły, ciasto najlepiej zostawić na całą noc do wystygnięcia w blaszce

zimną śmietanę 30% ubić na sztywno ze śmietanfixem, cukrem, cynamonem i szprycką nałożyć na wierzch ciasta, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie smaczne i szybko się zjada................SMACZNEGO!!!