Składniki:
CIASTO UCIERANE:
    jajka 6 sztuk,
    
    masło lub margaryna 20 dag,
  
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  
    cukier 3/4 szklanki,
   
    mąka tortowa 1,5 szklanki,
    
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
MASA JABŁKOWA:
    jabłka 1 kg,
   
    cukier 1/2 szklanki,
   
    goździki 2 sztuki,
    
    woda 4 łyżki,
    
    kisiel cytrynowy 1 opakowanie,
    
    herbatniki 200 gram
ŚMIETANA:
    śmietana 30 % 250 ml,
  
    cukier puder 1 łyżka,
    
    fix do śmietany 1 opakowanie,
   
    cynamon 3/4 łyżeczki
obrane jabłka ze skórki pokroić na plasterki do garnka, wlać wodę, wsypać goździki, cukier i gotować z 5 minut, co jakiś czas mieszając, wylać na sito z drobnymi oczkami aby sok odciekł, do wystudzonych jabłek wsypać kisiel i wymieszać
jajka, miękką margarynę, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem z 4 minuty, masa będzie miała zważoną konsystencję
wsypać mąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarować masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko je przycisnąć do masy
piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 55-60 minut, pod koniec pieczenia nakryłam herbatniki folią srebrną aby się za mocno nie przypiekły, ciasto najlepiej zostawić na całą noc do wystygnięcia w blaszce
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno ze śmietanfixem, cukrem, cynamonem i szprycką nałożyć na wierzch ciasta, schować do lodówki - ciasto jest obłędnie smaczne i szybko się zjada................SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz