Składniki:
drożdże świeże 100 gram,
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko 1 szklanka,
mąka tortowa 50 dag,
sól - szczypta,
rabarbar 1 kg,
cukier 4 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
do większej, głębokiej miski wkruszyć świeże drożdże, następnie wlać ubite mikserem jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, wlać olej, wlać mleko, wsypać przesianą mąkę i sól, nie mieszać, nakryć talerzem i odstawić na 6 godzin, następnie mikserem hakami wymieszać z 2-3 minuty
rabarbar obrać, pokroić w 1 cm kawałki, posypać cukrem
blaszka 34x25 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, do blaszki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch
na cieście ułożyć rabarbar odciśnięty z puszczonego soku, delikatnie przycisnąć do ciasta
piec w nagrzanym piekarniku na 200C około 60-65 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest przepysznie smaczne..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz