2016-05-06

leniwe drożdżowe z rabarbarem...

Składniki:


drożdże świeże 100 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka tortowa 50 dag, sól - szczypta, rabarbar 1 kg, cukier 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba


do większej, głębokiej miski wkruszyć świeże drożdże, następnie wlać ubite mikserem jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, wlać olej, wlać mleko, wsypać przesianą mąkę i sól, nie mieszać, nakryć talerzem i odstawić na 6 godzin, następnie mikserem hakami wymieszać z 2-3 minuty

rabarbar obrać, pokroić w 1 cm kawałki, posypać cukrem

blaszka 34x25 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, do blaszki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch

na cieście ułożyć rabarbar odciśnięty z puszczonego soku, delikatnie przycisnąć do ciasta

piec w nagrzanym piekarniku na 200C około 60-65 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest przepysznie smaczne..............SMACZNEGO!!!