Składniki:
makaron penne 1 opakowanie,
kapusta kiszona 1/2 kg,
woda 1 litr,
kminek cały 1,5 łyżki,
cukier 1 łyżka,
słonina 15 dag/wędzona,
kiełbasa śląska 4 sztuki,
cebula 1 większa,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
makaron penne ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą
kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać cukier, kminek ziarenka i gotować na średnim ogniu z 30 minut, nadmiar wody odlać zostawiając z 1 szklankę
cebulę, słoninę wędzoną, kiełbaski pokroić w kostkę, w rondlu podsmażyć słoninę z kiełbaską, dodać cebulę i podsmażyć
dodać kiszoną kapustę ze szklanką wywaru, dusić z 15 minut, doprawić pieprzem, przyprawą w płynie
wsypać makaron, wszystko wymieszać delikatnie - makaron z kapustą przypomina łazanki, jest syty i smaczny na obiad.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz