2016-05-04

bitki schabowe w sosie podgrzybkowym...

Składniki:


smalec 1 łyżka, schab bez kości 60 dag, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, podgrzybki 15 dag/mrożone, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 2 łyżki, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, posiekana zielenina 4 łyżki


schab bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 1,5 cm porcje i tylko delikatnie je trochę rozbić tłuczkiem, na gorącym smalcu obsmażyć bitki obtoczone w mące i posypane kucharkiem i pieprzem

do bitek włożyć porcję zamrożonych podgrzybków, wlać 1 szklankę wody i pod przykryciem dusić z 30-40 minut, do miękkości mięsa

resztę mąki wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do mięsa mieszając do zagęstnienia sosu, dodać przyprawę w płynie do smaku, posiekany koperek z natką pietruszki - bitki są smaczne do ziemniaków, kaszy lub z czym się lubi.............SMACZNEGO!!!