2016-04-02

pyszne pierogi rozmarynowe z soczewicą po rusku....

Składniki:


CIASTO: mąka tortowa 700 gram, woda ciepła 3/4 litra/+_, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, rozmaryn suszony 1 łyżka

FARSZ: soczewica zielona 25 dag, ziemniaki ugotowane 1 szklanka, twaróg 20 dag, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pietruszka 3/4 łyżeczki, cebula podsmażona 4 łyżki

DODATKI: cebula 7 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, masło 1 łyżeczka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku


soczewicę ugotować do miękkości, odlać na sito, do miski dać ugotowane wcześniej tłuczone ziemniaki /mi zostały z obiadu/, twaróg tłusty, przyprawy, cebulę, soczewicę i wszystko najlepiej ręką połączyć dobrze

do misy robota dać składniki na ciasto, w trakcie wyrabiania hakiem dolewać ciepłej wody tyle +- z 3/4 litra aby ciasto było zwarte i elastyczne-nie luźne, ciasto gotowe obsypać mąką i schować do woreczka na 30 minut

stolnica podsypana mąką, ciasto podzielić na 3 części i każdą cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka, na każde kłaść czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi

wrząca woda z z łyżeczką oleju rzepakowego i soli - wrzucać pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 4 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać, kłaść do miski

cebulę podsmażyć na oleju z masłem, do farszu dać 4 łyżki, resztę cebuli dodawać partiami na pierogi w misce, nie będą się sklejać i można je np. później podsmażyć

pierogi są pyszne z takim farszem.................SMACZNEGO!!!