Składniki:
CIASTO:
woda 1 szklanka,
masło 15 dag,
mąka tortowa 1,1/4 szklanki,
sól - szczypta,
proszek do pieczenia - szczypta,
jajka 6 sztuk
KREM:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
cukier 3 łyżki,
masło 1/2 łyżeczki,
śmietana 30 % 200 ml,
wiórki kokosowe 100 gram,
cukier puder - ile potrzeba
zagotować wodę, szybko wsypać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i mieszając doprowadzić do powstania gęstego ciasta, lekko wystudzić
mikserem ubijać na średnich obrotach i wbijać po 1 jajku, miksować do jednolitej, gładkiej masy
blaszka 30x25 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować na papierze i piec w 210 C z 20 minut, następnie w 150 C 20 minut, grzanie góra/dół - ciasto upiekłam jako jeden placek i wystudzone podzieliłam na połowę, można też upiec na mniejszych blaszkach dwa osobne placki
połowę mleka zagotować z masłem, cukrem, w drugiej połowie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego mleka, mieszać do zagęstnienia budyniu, wystudzić do zimnego budyniu, śmietanę zimną 30% ubić na sztywno i porcjami dodawać do zimnego budyniu ubijając mikserem na średnich obrotach
cały krem rozsmarować na jednej części karpatki, posypać wiórkami kokosowymi i nakryć drugą karpatką, lekko przycisnąć, schować do lodówki na kilka godzin, przed podaniem posypać pudrem cukrem - karpatka jest delikatna, krem nie jest za tłusty i za słodki...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz