2015-03-18

domowa żytnio-pszenna pizza z pieczarkami.czosnkiem,cebulą,serem,jajkiem i z sosem chilli...

Składniki:


CIASTO: mąka pszenna typ 650 2,5 szklanki, mąka żytnia 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, woda letnia 1,5-2 szklanki, olej rzepakowy 100 ml, drożdże suche 7 gram/opakowanie

DODATKI: pieczarki 30 dag, cebula 2 średnie, ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieczarki marynowane 1 szklanka, ser żółty 20 dag, jajka 4 sztuki, sos chilli - ile potrzeba, oregano 2 łyżki


wszystkie składniki dać do misy robota i wyrabiać hakiem ciasto z 10 minut, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę

pieczarki obrać, pokroić je cienko, zalać wrzątkiem i po 2-3 minutrach wylać na sito - marynowane pieczarki wylać na sito i następnie je drobno pokroić - cebulę i czosnek pokroić drobniej i posypać cukrem i kucharkiem, wymieszać

wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej

rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut

następnie posypać serem i rozbić po 2 jajka na placku - piec z 12-15 minut

pizza jest mocno chrupiąca, spód nie jest za cienki bo taki nam bardzo smakuje, można podać z keczupem łagodnym lub pozostałym sosem chilli................SMACZNEGO!!!