Składniki:
pałki z kurczaka 6 sztuk,
mięso mielone drobiowe 65 dag,
oliwki zielone 10 dag/opakowanie,
majeranek 2 łyżki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sól peklowa 2 łyżeczki,
żelatyna 2 łyżeczki,
cukier 1/2 łyżeczki,
woda zimna 150 ml
z pałek kurczaka wytrybować mięsko bez skóry, chrząstek i zważyć
dodałam 65 dag mielonego mięsa z indyka - jeśli mięska z udek będzie wagowo mniej czy więcej to odpowiednio dodać mielonego mięsa do 80 dag wsadu
mięso wymieszać na kleistą masę z wszystkimi pozostałymi składnikami - oliwki na sitku opłukać z zalewy wodą
mięso przełożyć do woreczka, włożyć do szynkowara
"kliknij i ZOBACZ-szynkowar "SINGIEL", usunąć nadmiar powietrza i zawiązać
zamknąć szynkowar i do lodówki na 48 godzin
szynkowar postawić na podkładkę / ściereczka/ w garnku i po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut
szynkowar opłukać pod zimną wodą i schować do lodówki najlepiej na całą noc
smaczna, delikatna domowa wędlina dla amatorów oliwek............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz