2014-10-19

szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku...

Składniki:


fasola czerwona 1 szklanka, ryż brązowy 1 szklanka, seler naciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały


szklankę fasoli czerwoneh namoczyć w wodzie na całą noc, potem wodę wylać i na sicie opłukać do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/wlać oliwę z oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut

następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut

wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany

pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara - lub pomidory z puszki około 600 ml

wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wla wodę zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień i gotowac z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić

mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podac z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!!

danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę....