Składniki:
fasola czerwona 1 szklanka,
ryż brązowy 1 szklanka,
seler naciowy 4 łodygi,
papryka czerwona 1 sztuka,
papryczka chilli 1 większa,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
cynamon 1 łyżeczka,
sól morska 2 łyżeczki,
pomidory 10 sztuk,
oliwa z oliwek 6 łyżek,
woda 2 szklanka,
marchew 4 średnie,
por 1 mały
szklankę fasoli czerwonej namoczyć w wodzie na całą noc, potem wodę wylać i na sicie opłukać do szybkowara /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/wlać oliwę z oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut
następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut
wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany
pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara - lub pomidory z puszki około 600 ml
wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wlać wodę zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień i gotować z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić
mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podać z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!!
danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz