Składniki:
żeberka wieprzowe 1 kg,
olej rzepakowy 6 łyżek,
Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie,
kapusta kiszona 1 kg,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie całe 4 sztuki,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
woda 2 szklanki
żeberka z mięskiem ale mało tłuszczu dobrze natrzec przyprawą stek i na kikla godzin schowac do lodówki
na mocno gorącym oleju zrumienić żeberka z każdej strony
kapustę kiszoną /jeśli jest zbyt kwaśna to wypłukać z 2 razy/ pokroic na drobniej i wsypać do szybkowara /
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, dodać zrumienione żeberka, przyprawy, wodę, tłuszczyk ze smażenia żeberek
szybkowar zamknąć szczelnie i na dużym ogniu zagotować, gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyć ogień na minimum i gotować 35 minut, po zakończeniu gotowania żeberka zostawić w szybkowarze na 15 minut i spuścić ciśnienie żeberka wyjąć na talerz a kapustę wyjmować łyżką cedzakową aby jak najmniej tłuszczu było w kapuście na talerzu
żeberka z kapustą z szybkowara są nie dość że szybko przygotowane to są bardzo miękkie-kość sama odchodzi od mięsa a kapusta ma wyrazisty smak przypraw.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz