2013-11-30

śliwki,gruszka i jabłka w kisielu na cieście cytrynowym...

Składniki:


4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło miękkie, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka cytrynowa w proszku Royal Brand, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 6 sztuk jabłka,1 sztuka gruszka, 6 sztuk śliwki, 2 łyżki miód wielokwiatowy, 1/2 szklanki woda, 1 kisiel wiśniowy, - ile potrzeba płatki migdałowe i czekolada w młynku


umyte jabłka, gruszka ze skórką, śliwki bez pestek pokroić na mniejsze kawałki

owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do ostudzenia

jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty

wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką

ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzch dać kisiel z owocami

piec w 200C około 40 minut, upieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi i posypać czekoladą zmieloną..........SMACZNEGO!!!

skórka cytrynowa -posypka Royal Brand - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem - zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat - przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie: 30 gram