Składniki:
4 sztuki jajka,
1/2 kostki masło miękkie,
1/2 szklanki cukier,
1 łyżeczka skórka cytrynowa w proszku Royal Brand,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
6 sztuk jabłka,1 sztuka gruszka,
6 sztuk śliwki,
2 łyżki miód wielokwiatowy,
1/2 szklanki woda,
1 kisiel wiśniowy,
- ile potrzeba płatki migdałowe i czekolada w młynku
umyte jabłka, gruszka ze skórką, śliwki bez pestek pokroić na mniejsze kawałki
owoce wsypać do rondla, dolać miodu, wody i dusić na średnim ogniu z 5 minut - wsypać proszek kisiel i szybko zamieszać do zagęszczenia - odstawić do ostudzenia
jajka, miękkie masło, cukier, skórka cytrynowa w proszku wszystko utrzeć mikserem z 3-4 minuty
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć na gęste ciasto
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką
ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzch dać kisiel z owocami
piec w 200C około 40 minut, upieczone ciasto posypać płatkami migdałowymi i posypać czekoladą zmieloną..........SMACZNEGO!!!
skórka cytrynowa -posypka Royal Brand - zapach: charakteryzuje się intensywnym cytrynowym zapachem -
zastosowanie: stosowana jako dodatek do ciast, herbat -
przy intensywnym pieczeniu zużycie jest bardzo małe i wystarcza na 3-6 miesięcy - opakowanie: 30 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz