2013-11-01

śledzie matiasy ze śliwkami suszonymi, czerwoną cebulą i pieprzem kolorowym...

Składniki:


6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1 łyżeczka cukier


śliwki bez pestek zalać letnią wodą na 1 godzinę, potem wodę wylać i śliwki drobniej pokroić

matiasy filety zalać w misce zimną wodą i na godzinę odstawić - po tym czasie wodę wylać i matiasy zostawić na sicie aby obciekły z wody - potem pokroić je 2 cm kawałki

cebulę przekroić na połowę i pokroić w cienkie plasterki, wsypać do miski i posypać cukrem, sokiem z cytryny

dodać śliwki, matiasy, pieprz kolorowy mielony i dobrze wymieszać

zalać olejem w ilości ile potrzeba - odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły........SMACZNEGO!!!

Śledzie - w każdej postaci