6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1 łyżeczka cukier
śliwki bez pestek zalać letnią wodą na 1 godzinę, potem wodę wylać i śliwki drobniej pokroić
matiasy filety zalać w misce zimną wodą i na godzinę odstawić - po tym czasie wodę wylać i matiasy zostawić na sicie aby obciekły z wody - potem pokroić je 2 cm kawałki
cebulę przekroić na połowę i pokroić w cienkie plasterki, wsypać do miski i posypać cukrem, sokiem z cytryny
dodać śliwki, matiasy, pieprz kolorowy mielony i dobrze wymieszać
zalać olejem w ilości ile potrzeba - odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz