Składniki:
3 litry woda,
10 sztuk ziemniaki,
4 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
1/2 pęczka włoszczyzna,
1 łyżka vegeta,
1/2 kg kiełbasa z szynki,
1 łyżka smalec,
1 sztuka cebula,
1 główka czosnek,
2 łyżki majeranek,
- do smaku maggi,
1 strąk papryka suszona chilli,1/2 litra żurek
wodę zagotować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i zmiksowaną włoszczyzną
dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, strąk suszonej całej papryki chilli - gotować do miękkości ziemniaków
kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy
drugie pęto kiełbasy pokroić na pół i na 5 cm słupki i włożyć do zupy
wsypać majeranek i gotować z 10 minut i wlać żurek ze szklanej butelki doprowadzić do zagotowania mieszając
doprawić do smaku maggi.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz