2013-10-21

baba muffinkowa z marmoladą śliwkową bez jajek...

Składniki:


1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 2 łyżki kakao, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa


mleko, olej, cukier dobrze roztrzepać rózgą

dodać marmoladę śliwkową rzadką i dobrze wymieszać

jeśli marmoladę masz gęstą to wymieszaj ja z gorącą wodą na rzadszą

dodać kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą

ciasto rózgą niezbyt dokładnie wymieszać

silikonowa forma z kominkiem 24 cm - wlać do formy ciasto i piec około 40 minut do suchego patyczka

lukier: cukier puder 2 łyżki wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny - dać tyle, aby lukier był rzadki i posmarować lukrem babę

na mokry lukier posypać posypką kolorową i odstawić do zastygnięcia

ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne podane z kawą posypaną czekoladą startą......POLECAM.....SMACZNEGO!!!