Składniki:
jajka 3 sztuki, masło 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 3 duże, budyń i kruszonka w opisie
budyń: w 350 ml mleka zagotować cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić
jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być
wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste
tortownica 24cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować masłem i tartą bułką
ciasto wyłożyć do formy i posypać wierzch troszkę tartą bułką
na wierzchu ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek
kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao wyrobić na kruszonkę
posypać nią ciasto i piec w 200C około 45 minut
ciasto najlepiej piec wieczorem, aby budyń przez noc w cieście stężał
smaczne, gruszkowo budyniowe ciacho.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz