Składniki:
3/4 kg mielone drobiowe,
1 sztuka bułka namoczona w wodzie,
2 łyżki kaszka manna,
1 sztuka jajka,
1 łyżeczka vegeta,
1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony
SOS:
6 sztuk pomidory.
8 sztuk czosnek ząbki.
1/2 pęczka natka pietruszki.
2 łyżki olej rzepakowy.
4 szklanki wywar z klopsików
1 kubek śmietana.
3 łyżki mąka pszenna.
1,5 łyżeczki vegeta,
- do smaku maggi
mielone drobiowe wyrobić dobrze z podanymi składnikami
formować małe pulpety i wkładać je do gotującej się wody - około 3 litry - wywar co zostanie to zamrażam i dodaję np. do zupy ziemniaczanej
po wypłynięciu gotować na małym ogniu z 15 minut
na oleju zeszklić pokrojone ząbki czosnku
dodać zmiksowane ze skórka pomidory i posiekaną natkę pietruszki
podsmażać z 5 minut mieszając i wlać wywar z klopsików
zagotować i zagęścić sos wymieszaną mąką ze śmietaną słodką 12%
do sosu włożyć klopsiki
podać np. z ziemniakami surówką z kapusty lub z czym lubisz.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz