2013-04-19

ciasto z dynią pieczoną z dynią w galaretce...

Składniki:
15 dag masło miękkie, 2 sztuki jajka, 15 dag cukier, 15 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 2 sztuki/słoiczek po dżemie dynia dżemowa, 1 opakowanie galaretka truskawkowa

galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku i zostawić do lekkiego stężenia

jajka, cukier, miękkie masło utrzeć mikserem na kogel mogel

wsypać przesiana mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie ciasto

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia - brzegi wysmarować ciut masłem i posypać płatkami owsianymi

ciasto rozsmarować na dnie tortownicy

wyłożyć cały słoik po dżemie dyni lub inne owoce jakie masz

piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka

na całkiem ostudzone ciasto wyłożyć drugi słoik po dżemie dyni

na dynię dać prawie stężałą galaretkę

odstawić przykryte folią do lodówki na minimum 5 godzin ciasto jest obłędnie smacznie z nutą dyni pieczonej i chrupiącej w galaretce.............SMACZNEGO!!!

dynię grubo startą zrobiłam w słoiki jesienią wg mojego przepisu TUTAJ