2012-11-02

cynamowe jabłka cukinia dynia w kruszonce...

Składniki:


CIASTO KRUSZONKA: 2 sztuki jajka, 1/2 kostki tłuszcz zimny, 1/4 szklanki cukier, - szczypta sól, 25 dag mąka tortowa,
NADZIENIE: 1 słoik-w opisie wekowane jabłka, 1 słoik-w opisie wekowana cukinia, 1 słoik-w opisie wekowana dynia, 4 łyżki mąka tortowa, 1 łyżka cynamon oryginalny Royal Brand laska, 3 sztuki żółtka, 3 sztuki białka na pianę, 1 sztuka czekolada mleczna z orzechami, - do posypania puder cukier


w robocie z podanych składników utrzeć ciasto kruszonkowe

tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i tartą bułką - wsypać ciasto i łyżką uklepać z 1,5 cm rant i formę schować do lodówki na 30 minut

z wekowanych słoików (poj.250ml) przełożyć do miski jabłka, cukinię

wsypać mąkę, dodać żółtka, starty na drobnej tarce cynamon pałkę i wymieszać

moje jabłka przepis TUTAJ

moja cukinia przepis TUTAJ

dołożyłam jeszcze wekowaną dynię ze słoiczka (poj.150ml) i wymieszać

moja dynia przepis TUTAJ

dodać dobrze ubitą pianę i delikatnie wymieszać

wyłożyć na kruszonkowe ciasto i włożyć do nagrzanego prodiża na 40 minut - po 20 minutach odłączam dolną grzałkę, aby spód się nie przypiekł)

inne piecyki nagrzane 200C i 40 minut

z 2 minuty przed wyłączeniem na wierzchu ułożyć kostki czekolady z orzechami i dopiekać ile trzeba

ciasto zostawić do ostudzenia i zimne posypać pudrem cukrem

ciasto jest krucho-wilgotne, nadzienie przypomina ciut sernik w konsystencji i smaku.......
SMACZNEGO!!!!


CYNAMON ORYGINALNY występujący wyłącznie na Cejlonie - 3 laski - produkt naturalny

smak: lekko słodki - zapach:aromatycznie słodki - zastosowanie: do aromatyzowania przystawek, ciastek, ryżu, grysiku, marmolad, pierników, kompotów, grzańców

CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI to źródło cynamonu najcenniejszego o najsubtelniejszym smaku, zapachu, aromacie - całkowicie różny od chińskiej kasji, która jest bardziej piekąca w smaku - wyjątkowo miękki, delikatny, można go rozkruszyć w palcach, wspaniały aromat....