2012-09-17

agrest:cukiniowa galaretka ...

Składniki:


1 sztuka około 2,5 kg cukinia, 1/2 szklanki woda, 2 sztuki galaretka agrestowa, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżeczki kwasek cytrynowy


umytą cukinię obrać ze skóry - łyżeczką usunąć miąższ z pestkami

w robocie na tarczy do marchewki starłam cukinię

cukinię startą włożyć do garnka i wlać 1/2 szklanki wody - dusić z 20 minut mieszając

po tym czasie wsypać 2 galaretki, cukier, kwasek cytrynowy i dusić z 10 minut mieszając

gorące przekładać do czystych słoików i mocno zakręcić - postawić słoiki na zakrętkach i zostawić do ostudzenia

idealna cukiniowa galaretka do tostów, bułki z masłem, naleśników, do przekładania ciast, wafli....
SMACZNEGO!!!!