2012-06-07

papierówki na szarlotkę w słoiku na zimę...

Składniki:

2 kg jabłka papierówki, 2 szklanki cukier, 4 sztuki goździki, - ile potrzeba do posypania wierzchu w słoikach cynamon, 2 sztuki cytryny sok


wielkość słoików wg uznania

papierówki obrać, pokroić na kawałki i wsypać do garnka - dodać goździki, sok z cytryny i cukier - ja za dużo cukru nie dodaję, lubimy mniej słodkie a zawsze do ciasta można dosłodzić przed pieczeniem

dać ciut wody, zamieszać i dusić na ogniu mieszając z 10 minut
na koniec duszenia trochę rozgniatam jabłka tłuczkiem do ziemniaków -lubię kawałeczki w szarlotce

do słoika wkładam gorące i wierzch posypuję cynamonem /cynamon zapobiega pleśniom/

mocno zakręcić słoik i pasteryzować z 10 min /wkładam do zimnej wody i gotuję/

co roku robię około 200 słoików i ledwo starczy na zimową porę - doskonałe papierówki do szarlotek, ciast, do grzanek jako dżem i do naleśników...
...SMACZNEGO!!!

AKCJA: