Składniki:
1/2 kg wątróbka z indyka,
1/2 kostki smalec,
- ile potrzeba mąka do obsypania,
1 łyżka majeranek,
dodatek,
8 sztuk śliwki węgierki,
2 sztuki jabłka,
3 sztuki cebula,
1 łyżeczka cukier,
1/2 łyżeczki papryka ostra,
- do smaku maggi,
1/2 łyżeczki pieprz mielony,
2 łyżki smalec,Royal Brand-sól drobna morska do wątróbki do posypania przed jedzeniem
śliwki bez pestek pokroić na cztery części - obrane jabłka pokroić w grubszą kostkę - cebulę pokroić w grubsze piórka - posypać cukrem po cebuli
razem z cukrem wsypać na gorący smalec i podsmażać do zeszklenia cebuli lekko mieszając
dodać do smaku przyprawy - gotowe przełożyć do miski
wątróbkę oczyścić, podzielić większe kawałki na pół, opłukać i obsuszyć - na patelnię po cebuli włożyć smalec i smażyć na rumiano wątróbkę z każdej strony
smażę pod przykrywką położoną na patelni na 3/4 średnicy - tak nie pryska z patelni
do wątróbki wsypać majeranek i wlać z 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości i do odparowania wody
wątróbki porcje położyć na śliwkach jabłkach cebuli i teraz ją posolić do smaku przed jedzeniem......
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz