Składniki:
90 dag flaki wołowe parzone,
1 pęczek włoszczyzna,
2 łyżka smalec,
1 opakowanie przyprawa do flaków,
1 łyżeczka pieprz mielony,
- do smaku maggi,,
- w opisie zasmażka,
1 szklanka pomidory zmiksowane lub i mały koncentrat pomidorowy Pudliszki,
3 litry woda
obraną włoszczyznę utrzeć na tarce grubsze oczka i na smalcu podsmażać z 10 minut mieszając
wlać do warzyw 3 litry wody
flaki kupuję sparzone w worku
zagotować flaki ze 2 minuty i wylać na sito - opłukać zimną wodą i znowu zagotować - powtórzyć 3x
po ostatnim płukaniu flaki włożyć do warzyw i gotować z 1 godzinę na mniejszym ogniu
zasmażka: 4 łyżki smalcu, 8 łyżek mąki, 1 mniejsza cebula = na patelni na smalcu zrumienić cebulę pokrojoną - wsypać mąkę i mieszając zasmażać na kolor lekko złocisty - zostawić na patelni
po godzinie gotowania wlać szklankę zmiksowanych pomidorów lub dodać koncentrat pomidorowy i z 10 minut gotować
na sam koniec do flaków z patelni przekładać zasmażkę mieszając flaki
takie flaki gotowała moja babcia kaszubka teraz i ja je gotuję, są smaczne, syte, rozgrzewające flaki - smakują z bułką.....
SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Mmmmm, pyszne flaki :D Super.
Prześlij komentarz