2012-09-02

kruszonkowa szarlotka z tartym jabłkiem...

Składniki:


1 sztuka jajko, 12,5 dag tłuszcz, 12,5 dag cukier, 1/4 łyżeczki Sól, 25 dag mąka pszenna, 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia, 6 sztuk starte jabłka


tłuszcz o temp. pokojowej, jajko, cukier, sól, mąka przesiana z proszkiem - wszystko w robocie utrzeć na kruszonkę

misę z kruszonką włożyć do lodówki na 30 minut

tortownica (24 cm) wysmarowana tłuszczem i tartą bułką

obrane jabłka zetrzeć na grubszych oczkach i wymieszać ze szczyptą kardamonu i cynamonu

wyjąć z lodówki kruszonkę i większą połowę dać na dno blaszki

rozłożyć starte jabłka i posypać resztą kruszonki

włożyć do nagrzanego prodiża (grzałka góra/dół) i piec około 40 minut - po 25 minutach odłączyć dolną wtyczkę-nie przypali się spód

inne piecyki nagrzane do około 200C i 40 minut piec

ta kruszonkowa szarlotka jest przepyszna....polecam....
SMACZNEGO!!!!