Składniki:
1 sztuka jajko,
12,5 dag tłuszcz,
12,5 dag cukier,
1/4 łyżeczki Sól,
25 dag mąka pszenna,
1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia,
6 sztuk starte jabłka
tłuszcz o temp. pokojowej, jajko, cukier, sól, mąka przesiana z proszkiem - wszystko w robocie utrzeć na kruszonkę
misę z kruszonką włożyć do lodówki na 30 minut
tortownica (24 cm) wysmarowana tłuszczem i tartą bułką
obrane jabłka zetrzeć na grubszych oczkach i wymieszać ze szczyptą kardamonu i cynamonu
wyjąć z lodówki kruszonkę i większą połowę dać na dno blaszki
rozłożyć starte jabłka i posypać resztą kruszonki
włożyć do nagrzanego prodiża (grzałka góra/dół) i piec około 40 minut - po 25 minutach odłączyć dolną wtyczkę-nie przypali się spód
inne piecyki nagrzane do około 200C i 40 minut piec
ta kruszonkowa szarlotka jest przepyszna....polecam....
SMACZNEGO!!!!
1 komentarz:
Uwielbiam wszelkie szarlotki, a takie z tartych jabłek są chyba smaczniejsze jak krojonych w kostkę.
Prześlij komentarz