Składniki:
1,5 kg świeże śledzie,
1 łyżka jarzynka Kucharek,
1 łyżeczka pieprz mielony,
- ile potrzeba mąka pszenna,
- ile potrzeba olej do smażenia,
6 sztuk cebula,
2 łyżki cukier,
4 sztuki pomidory bez skóry,
1/2 łyżeczki ocet,
- do smaku sól morska,
1,5 szklanki woda
świeże śledzie (kupuję u rybaków) - odciąć głowy i oczyścić z wnętrzności - robię to na szklanej desce a potem je dobrze umyć i zostawić na durszlaku metalowym (drewno i plastik wchłania zapach ryb) aby odciekły z wody
włożyć je do miski szklanej i posypać jarzynką, pieprzem mielonym i odstawić do lodówki na minimum 30 minut
z miski śledzie najlepiej włożyć do siatki lub worka wsypać mąkę - i trzymając zamknięty worek,siatkę dobrze obtoczyć śledzie mąką
ten sposób nie brudzi i nie sypie na około mąką - mięsa na gulasz też tak obsypuję
na gorącym oleju smażyć na złocisto śledzie z każdej strony - usmażone wkładać do głębszego naczynia
olej po smażeniu śledzi wylać i wlać nowy
zeszklić cebulę pokrojoną w piórka razem z cukrem - wsypać pomidory bez skóry pokrojone w kostkę, dolać 1,5 szklanki wody i dusić z 20 minut
doprawić octem, solą do smaku i gorącym sosem zalać śledzie
ostudzone schować przykryte do lodówki
najlepsze są na drugi dzień, jak przejdą smakami....
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
po kaszubsku o tak!
Jakie rybki, mniam!
Prześlij komentarz