Składniki:
8 większe matiasy filety,
- ile potrzeba pieprz mielony,
- ile potrzeba cukier,
- ile potrzeba papryka słodka,
- ile potrzeba ocet 10 %,
4 sztuki cebula,
1/2 około olej oliwa
śledzie matiasy wymoczyć po 15 minut w letniej wodzie ze 3 razy, za każdym razem wlać nową wodę - potem je pokroić na 2-3 cm kawałki - ja kroję nożyczkami
w kamionce na dnie układać warstwy: pokrojona cienko w piórka cebula ze szczyptą pieprzu, papryki słodkiej, cukru
na cebulę kilka śledzi w kawałeczkach z pieprzem i popryskać śledzie octem - i znowu ta sama kolejność warstw aż do wyczerpania śledzi i cebuli
na wierzch dać cebulę i polać olejem do zakrycia cebuli - odstawić na 12 godzin do lodówki - potem je delikatnie przemieszać
pyszne matiasy na razowym chlebku.....
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz