2012-08-28

matiasy pyszne na chleb razowy....

Składniki:


8 większe matiasy filety, - ile potrzeba pieprz mielony, - ile potrzeba cukier, - ile potrzeba papryka słodka, - ile potrzeba ocet 10 %, 4 sztuki cebula, 1/2 około olej oliwa


śledzie matiasy wymoczyć po 15 minut w letniej wodzie ze 3 razy, za każdym razem wlać nową wodę - potem je pokroić na 2-3 cm kawałki - ja kroję nożyczkami

w kamionce na dnie układać warstwy: pokrojona cienko w piórka cebula ze szczyptą pieprzu, papryki słodkiej, cukru

na cebulę kilka śledzi w kawałeczkach z pieprzem i popryskać śledzie octem - i znowu ta sama kolejność warstw aż do wyczerpania śledzi i cebuli

na wierzch dać cebulę i polać olejem do zakrycia cebuli - odstawić na 12 godzin do lodówki - potem je delikatnie przemieszać

pyszne matiasy na razowym chlebku.....
SMACZNEGO!!!!