Składniki:
3 litry wywar z golonek,
1 litr woda,
10 mniejsze ziemniaki,
3 pęczki szczaw świeży,
1 łyżeczka pieprz mielony,
- do smaku magi Kucharek,
3 łyżki mąka,
1 kubek mały śmietana,
1 pęczek koperek posiekany,
4 sztuki jajka gotowane na twardo
świeży szczaw liście dobrze opłukane posiekać nożem - wywar z gotowania wcześniej golonek zamroziłam, teraz go użyję do szczawiówki
do wywaru z gotowania golonek dolać 1 litr wody i ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę - gdy zmiękną włożyć posiekany szczaw i gotować ze 3 minuty - do smaku doprawić pieprzem, maggi
1 kubek śmietany 18% wymieszać z z 3 łyżkami mąki - obrać jajka ugotowane na twardo i pokroić je na ćwiartki
zagęścić zupę śmietaną z mąką mieszając - na koniec wsypać pęczek posiekanego koperku
pyszna szczawiówka....
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz