2012-06-16

pizzerki ziołowo-cebulowe z prodiża....

Składniki:

380 ml woda letnia, 1 łyżeczka olej, 1/2 łyżeczki Sól, 1 łyżeczka cukier, 3/4 szklanki płatki żytnie, 1 łyżeczka koper włoski ziarna, po 1 łyżce oregano i czarnuszka, 1 łyżka suszona bazylia, 1 łyżeczka papryka ostra, 50 dag mąka pszenna, 2 łyżeczki drożdże suszone, - ile potrzeba cebula smażona, - ile potrzeba sos pomidorowy


do miski dodać składniki po kolei i zakończyć na drożdżach suszonych - mikserem spiralami dobrze wyrobić ciasto około 10 minut - nakryć talerzem do wyrośnięcia około 1 godziny

z tej ilości ciasta są 2 placki o średnicy 24 cm - można też zrobić kilka mniejszych

cebulę pokrojoną w piórka usmażyć na oleju, do smaku dodać cukier, sól, paprykę słodką - po usmażeniu ostudzić - ja użyłam 4 większe cebule

przecier pomidorowy mały słoik wymieszałam z ciut ciepłą wodą, dodałam oregano i pieprz mielony do smaku i wymieszałam

włączyć prodiż lub kuchenkę do 200C

wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować dwa placki około 2 cm - wkładki z prodiża obłożyłam folią i posmarowałam olejem i położyłam po placku - wierzch placka dość grubo posmarować sosem i rozłożyć sporo cebuli smażonej i niech trochę podrośnie

smaczne cebulowe pizzerki ziołowe i chrupiące ....SMACZNEGO!!!!