Składniki:
380 ml woda letnia,
1 łyżeczka olej,
1/2 łyżeczki Sól,
1 łyżeczka cukier,
3/4 szklanki płatki żytnie,
1 łyżeczka koper włoski ziarna,
po 1 łyżce oregano i czarnuszka,
1 łyżka suszona bazylia,
1 łyżeczka papryka ostra,
50 dag mąka pszenna,
2 łyżeczki drożdże suszone,
- ile potrzeba cebula smażona,
- ile potrzeba sos pomidorowy
do miski dodać składniki po kolei i zakończyć na drożdżach suszonych - mikserem spiralami dobrze wyrobić ciasto około 10 minut - nakryć talerzem do wyrośnięcia około 1 godziny
z tej ilości ciasta są 2 placki o średnicy 24 cm - można też zrobić kilka mniejszych
cebulę pokrojoną w piórka usmażyć na oleju, do smaku dodać cukier, sól, paprykę słodką - po usmażeniu ostudzić - ja użyłam 4 większe cebule
przecier pomidorowy mały słoik wymieszałam z ciut ciepłą wodą, dodałam oregano i pieprz mielony do smaku i wymieszałam
włączyć prodiż lub kuchenkę do 200C
wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować dwa placki około 2 cm - wkładki z prodiża obłożyłam folią i posmarowałam olejem i położyłam po placku - wierzch placka dość grubo posmarować sosem i rozłożyć sporo cebuli smażonej i niech trochę podrośnie
smaczne cebulowe pizzerki ziołowe i chrupiące ....SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz