Składniki:
1 kg łopatka bez kości, 2 łyżeczki pieprz mielony sól morska, 1 łyżka papryka słodka, - ile potrzeba farsz z kapusty, - ile potrzeba śmietana mąka do sosu, 4 torebki kasza gryczana CENOS ugotowana, - w opisie surówka
łopatkę rozciąć na płat - na środek rozłożyć posiekaną kapustę kiszoną, posypać papryką, pieprzem - zwinąć roladę i związać nitką - po wierzchu natrzeć solą - na smalcu w rondlu obsmażyć z każdej strony roladkę - dolać 3 szklanki wody i dusić do miękkości - roladkę wyjąć i zagęścić sos śmietaną z mąką
ugotować kaszę gryczaną prażoną CENOS w torebkach w osolonej wodzie i odsączyć - buraczki ugotowane i starte wymieszać z posiekaną cebulą, solą, cukrem, octem i oliwą, wszystko wymieszaćpodać porcje łopatki z kaszą polaną sosem i surówką....
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz