2012-05-14

z mikrofali:jabłka na kruchym pod bezową pianką...

Składniki:


Bezowa pianka: 4 sztuki białka, 2 łyżki cukier, 1 torebka cukier waniliowy, 1 łyżka kakao, - jabłka wekowane lub duszone


Ciasto kruche "baza" do pieczenia w mikrofali:2 szklanki mąka pszenna, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 8 dag cukier, 10 dag masło, 2 łyżki śmietana 18%, 1 sztuka jajko


na blat wysypać mąkę, jako,zimne masło w kawałkach, śmietanę gęstą, proszek do pieczenia - posiekać nożem, szybko ciasto wyrobić, włożyć do woreczka i do lodówki schłodzić na 30 minut


gotowe ciasto "baza": rozwałkować ciasto lub wylepić nim formę żaroodporną wysmarowaną masłem i wyłożyć na wierzch ciasta jabłka

ubiłam pianę z ciut solą z 4 jajek, gdy zaczyna sztywnieć to ubijając dosypywać cukry i na sztywno ubić

wyłożyć na jabłka pianę i troszkę zostawić i wymieszać z kakao- wyłożyć na białą pianę- włożyć do mikrofali na combi 350 Wat na 25 minut- w połowie pieczenia nakryć papierem śniadaniowym (chroni przed mocnym spieczeniem)- gdy zostało do końca z 10 minut to zmniejszam na 150 Wat- gotowe ciasto wyjąć z mikrofali, zdjąć papier i do ostudzenia

posypać pudrem-cukrem...lekkie i smaczne ciacho na deser...
SMACZNEGO!!!