Składniki:
Bezowa pianka:
4 sztuki białka,
2 łyżki cukier,
1 torebka cukier waniliowy,
1 łyżka kakao,
- jabłka wekowane lub duszone
Ciasto kruche "baza" do pieczenia w mikrofali:2 szklanki mąka pszenna,
1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
8 dag cukier,
10 dag masło,
2 łyżki śmietana 18%,
1 sztuka jajko
na blat wysypać mąkę, jako,zimne masło w kawałkach, śmietanę gęstą, proszek do pieczenia - posiekać nożem, szybko ciasto wyrobić, włożyć do woreczka i do lodówki schłodzić na 30 minut
gotowe ciasto "baza": rozwałkować ciasto lub wylepić nim formę żaroodporną wysmarowaną masłem i wyłożyć na wierzch ciasta jabłka
ubiłam pianę z ciut solą z 4 jajek, gdy zaczyna sztywnieć to ubijając dosypywać cukry i na sztywno ubić
wyłożyć na jabłka pianę i troszkę zostawić i wymieszać z kakao- wyłożyć na białą pianę- włożyć do mikrofali na combi 350 Wat na 25 minut- w połowie pieczenia nakryć papierem śniadaniowym (chroni przed mocnym spieczeniem)- gdy zostało do końca z 10 minut to zmniejszam na 150 Wat- gotowe ciasto wyjąć z mikrofali, zdjąć papier i do ostudzenia
posypać pudrem-cukrem...lekkie i smaczne ciacho na deser...
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz