Składniki:
2 sztuki golonki,
4 sztuki nogi wieprzowe,
1 pęczek włoszczyzna,
6 sztuk ziele angielskie,
4 sztuki liść laurowy,
2 łyżki jarzynka,
2 łyżki pieprz mielony,
1 łyżeczka czosnek granulowany,
- do smaku ocet,
- do smaku przyprawa maggi,
- do smaku ogórki konserwowe
golonki i nogi dobrze oczyścić - zalać w garnku wodą i zagotować, po zagotowaniu zdjąć szumowiny cedzakiem, wsypać ziele i liście, jarzynkę, maggi - na małym ogniu (aby pykało-galareta nie będzie mętna) gotować ok 3 godzin do miękkości mięsa, tylko z 40 minut przed końcem włożyć obraną włoszczyznę
gdy wywar trochę się ostudzi przelać przez sito i mięso dobrze obrać kości
mięso pokroić w kostkę z marchewką i porozkładać do pojemników - dodać do każdego pieprz, czosnek granulowany i ocet - wlać do mięska ciepły wywar i zamieszać - posmakować i ewentualnie jeszcze doprawić - po wystygnięciu galarety zostawić do stężenia w lodówce - smaczny "zylc" po kaszubsku galareta mięsna - jako dodatek ogórki konserwowe......SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz