Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
aromat rumowy 3 krople,
mąka tortowa 2,5 - 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
kakao 2 łyżki + woda 4 łyżki
cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 3 łyżki
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka dodać cukier, aromat rumowy, olej rzepakowy i mikserem ubić do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach, następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem wszystko dobrze połączyć z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć połowę ciasta , do reszty ciasta wsypać kakao, wlać z 4 łyżki wody i mikserem na gładką mas, ciasto z kakao dać do jasnego, jest cięższe i zostanie na dnie.
Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów), wlać wody do 3/4 wysokości foremki, zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut. Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na dość gęsty lukier, nożem na około formy podważyć babkę wyjąć na talerz, wierzch będzie spodem ciasta i polać lukrem - Gdy brak formy do gotowanej babki to potrzeba matką wynalazków, więc użyłam garnek do gotowania mleka (odkręciłam rączkę), który pasował rozmiarem do szybkowaru, szczelnie owinęłam go folią spożywczą, babka jest pyszna, wilgotna i warta polecenia........SMACZNEGO!!!
8.02.2024
5.02.2024
Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżka,
jogurt naturakny gęsty 1 kg wiaderko,
kasza manna 5 łyżek,
budyń śmietankowy 1 opakowanie bez cukru,
rodzynki 100 gram
cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 3-4 łyżki + posypka kolorowa-ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka, cukier, sok z cytryny i mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel.
Do masy jajecznej dać jogurt, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Rodzynki zalać wrzątkiem na 3 minuty, wylać na sitko aby woda odciekła.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy jogurtowej, wsypać rodzynki i mikserem na małych obrotach połączyć składniki.
2 tortownice 20 cm (1 mąż do pracy zabiera) lub 1 duża 26 cm z papierem do pieczenia, masę jogurtową wylać do foremek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, serniki w foremkach wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na następny dzień.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier, foremki nakryć talerzami i obrócić i zdjąć z serników foremki i polać lukrem, posypać kolorową posypką wokół rantu, zostawić w chłodnym miejscu - sernik z jogurtu z rodzynkami i bez spodu jest aksamitny, delikatny, jest mniej kaloryczny (tak mi się wydaje...), smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 3-4 łyżki + posypka kolorowa-ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do miski dać żółtka, cukier, sok z cytryny i mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel.
Do masy jajecznej dać jogurt, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki.
Rodzynki zalać wrzątkiem na 3 minuty, wylać na sitko aby woda odciekła.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy jogurtowej, wsypać rodzynki i mikserem na małych obrotach połączyć składniki.
2 tortownice 20 cm (1 mąż do pracy zabiera) lub 1 duża 26 cm z papierem do pieczenia, masę jogurtową wylać do foremek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, serniki w foremkach wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić na następny dzień.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier, foremki nakryć talerzami i obrócić i zdjąć z serników foremki i polać lukrem, posypać kolorową posypką wokół rantu, zostawić w chłodnym miejscu - sernik z jogurtu z rodzynkami i bez spodu jest aksamitny, delikatny, jest mniej kaloryczny (tak mi się wydaje...), smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
3.02.2024
Składniki:
jajka 7 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
jogurt gęsty 3 łyżki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kawa rozpuszczalna 2 duże łyżki
cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 2-3 łyżki
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka dodać cukier, cukier wanilinowy. gęsty jogurt, mikserem ubić do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Następnie wsypać mąkę., proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki, na koniec wlać olej, wsypać kawę rozpuszczalną i wszystko dobrze mikserem połączyć z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć ciasto.
Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów) wlać wody do 3/4 wysokości foremki.
Zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut, gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.
cukier puder 1 szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 2-3 łyżki
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka dodać cukier, cukier wanilinowy. gęsty jogurt, mikserem ubić do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Następnie wsypać mąkę., proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki, na koniec wlać olej, wsypać kawę rozpuszczalną i wszystko dobrze mikserem połączyć z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć ciasto.
Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów) wlać wody do 3/4 wysokości foremki.
Zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut, gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na dość gęsty lukier, babkę wyjąć na talerz i polać lukrem - nie miałam jeszcze formy do gotowanej babki, użyłam garnek do gotowania mleka (odkręciłam rączkę), pasował rozmiarem do szybkowara, szczelnie owinęłam folią spożywczą wierzch formy, babka jest pyszna, wilgotna i warta polecenia.........SMACZNEGO!!!
2.02.2024
Składniki:
śledzie solone matiasy 10 sztuk,
cebula 2 sztuki większe,
cukier 3 łyżeczki,
sól 1/2 łyżeczki,
woda 2 szklanki,
ocet 10% 1 łyżeczka,
pieprz mielony do posypania - ile potrzeba,
olej rzepakowy do zalania śledzi
Śledzie solone matiasy wymoczyć w zimnej wodzie , 2 x wodę wylać i dać nowej, po 15 minut moczyć, na koniec odlać na durszlak, aby woda dobrze z nich odciekła.
Cebule pokroić w kosteczkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, ocet, cukier, sól i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 5 minut, odlać na durszlak.
Śledzie pokroić na 3 cm kawałki, układać je warstwowo, posypując pieprzem mielonym, cebulką.
Wlać olej rzepakowy i lekko je łyżką docisnąć, przykryć wieczkiem i schować do lodówki, podawać z pieczywem jakim się lubi - bardzo lubimy śledzie matiasy, ale żeby nie były zawsze takie same, więc te zrobiłam z marynowaną cebulką, są również smaczne i nie tylko jako zakąska ale do zwykłej kolacji.........SMACZNEGO!!!
Śledzie solone matiasy wymoczyć w zimnej wodzie , 2 x wodę wylać i dać nowej, po 15 minut moczyć, na koniec odlać na durszlak, aby woda dobrze z nich odciekła.
Cebule pokroić w kosteczkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, ocet, cukier, sól i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 5 minut, odlać na durszlak.
Śledzie pokroić na 3 cm kawałki, układać je warstwowo, posypując pieprzem mielonym, cebulką.
Wlać olej rzepakowy i lekko je łyżką docisnąć, przykryć wieczkiem i schować do lodówki, podawać z pieczywem jakim się lubi - bardzo lubimy śledzie matiasy, ale żeby nie były zawsze takie same, więc te zrobiłam z marynowaną cebulką, są również smaczne i nie tylko jako zakąska ale do zwykłej kolacji.........SMACZNEGO!!!
30.01.2024
Składniki:
mielone wieprzowo-wołowe 70 dag,
jajka 2 sztuki "M",
cebula 1 sztuka średnia,
koperek 1 pęczek,
bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
tarta bułka 4 łyżki,
smalec 1/2 kostki,
ziemniaki 1 kg,
papryka słodka do posypania - ile potrzeba
Świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę z jajkami, bułką moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, kucharkiem, papryką ostrą, pieprzem mielonym, tartą bułką.
Zostawić w misce na 30 minut aby smaki się dobrze przegryzły.
Na patelni stopić smalec, zwilżonymi dłońmi formować kotlety i kłaść na gorący tłuszcz, z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, zrumienione kotlety nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut.
Ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem, na talerzu porcję polać tłuszczykiem posypać papryką słodką i podać z kotletami i np. zasmażaną młodą kapustą lub inną surówką - mielone kotlety z koperkiem są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i z chrupiącą skórką, smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę z jajkami, bułką moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, kucharkiem, papryką ostrą, pieprzem mielonym, tartą bułką.
Zostawić w misce na 30 minut aby smaki się dobrze przegryzły.
Na patelni stopić smalec, zwilżonymi dłońmi formować kotlety i kłaść na gorący tłuszcz, z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, zrumienione kotlety nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut.
Ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem, na talerzu porcję polać tłuszczykiem posypać papryką słodką i podać z kotletami i np. zasmażaną młodą kapustą lub inną surówką - mielone kotlety z koperkiem są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i z chrupiącą skórką, smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)