Składniki:
śledzie solone matiasy 10 sztuk,
cebula 2 sztuki większe,
cukier 3 łyżeczki,
sól 1/2 łyżeczki,
woda 2 szklanki,
ocet 10% 1 łyżeczka,
pieprz mielony do posypania - ile potrzeba,
olej rzepakowy do zalania śledzi
Śledzie solone matiasy wymoczyć w zimnej wodzie , 2 x wodę wylać i dać nowej, po 15 minut moczyć, na koniec odlać na durszlak, aby woda dobrze z nich odciekła.
Cebule pokroić w kosteczkę, wsypać do garnuszka, wlać wodę, ocet, cukier, sól i po zagotowaniu na średnim ogniu gotować 5 minut, odlać na durszlak.
Śledzie pokroić na 3 cm kawałki, układać je warstwowo, posypując pieprzem mielonym, cebulką.
Wlać olej rzepakowy i lekko je łyżką docisnąć, przykryć wieczkiem i schować do lodówki, podawać z pieczywem jakim się lubi - bardzo lubimy śledzie matiasy, ale żeby nie były zawsze takie same, więc te zrobiłam z marynowaną cebulką, są również smaczne i nie tylko jako zakąska ale do zwykłej kolacji.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz