Składniki:
mielone wieprzowo-wołowe 70 dag,
jajka 2 sztuki "M",
cebula 1 sztuka średnia,
koperek 1 pęczek,
bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
tarta bułka 4 łyżki,
smalec 1/2 kostki,
ziemniaki 1 kg,
papryka słodka do posypania - ile potrzeba
Świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę z jajkami, bułką moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, kucharkiem, papryką ostrą, pieprzem mielonym, tartą bułką.
Zostawić w misce na 30 minut aby smaki się dobrze przegryzły.
Na patelni stopić smalec, zwilżonymi dłońmi formować kotlety i kłaść na gorący tłuszcz, z każdej strony smażyć na rumiano na średnim ogniu, zrumienione kotlety nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut.
Ziemniaki ugotowane potłuc tłuczkiem, na talerzu porcję polać tłuszczykiem posypać papryką słodką i podać z kotletami i np. zasmażaną młodą kapustą lub inną surówką - mielone kotlety z koperkiem są bardzo smaczne, soczyste, delikatne i z chrupiącą skórką, smakują na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz