20.01.2021
mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 3/4 szklanki, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kakao 3 łyżki, czekolada gorzka 200 gram, puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, woda gorąca 1 łyżka
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, cukier wanilinowy, wlać mleko, olej rzepakowy, wbić jajka, dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu czekoladę i połączyć mi kserem składniki na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Keksówka silikonowa 22 cm, do keksówki przelać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka.
Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i sokiem z cytryny, lukrem polać ciasto - ciasto jest bardzo szybkie, łatwe do wykonania, wszystkie składniki od razu ucieramy, polane lukrem cytrynowy smakuje doskonale.........SMACZNEGO!!!
19.01.2021
włoszczyzna 1/2 pęczka, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 litry, mielone drobiowe 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kasza manna 3 łyżki, sok pomidorowy 1 litr, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron świderki suchy 2 szklanki, sól ziołowa 1 łyżka, parmezan starty - ile potrzeba
Obraną włoszczyznę rozdrobnić w rozdrabniaczu (rozdrobniona włoszczyzna jest zjedzona w zupie zwłaszcza przez dzieci) wsypać do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, wsypać sól ziołową i gotować z 14 minut na średnim ogniu.
Mielone z drobiu wyrobić na kleistą masę z pokrojoną cebulą, jajkiem, pieprzem mielonym kucharkiem, kaszą manną, formować nie duże pulpety zwilżonymi dłońmi, obtaczać w mące i wkładać do gotującej się zupy.
Wlać sok pomidorowy, zagotować, wsypać makaron świderki, paprykę ostrą i gotować z 10 minut, na talerzu posypać parmezanem - bardzo szybka, łatwa, smaczna, sycąca, pożywna zupa pomidorowa z pulpetami, makaronem, parmezanem...........SMACZNEGO!!!
16.01.2021
Składniki temperatura pokojowa = drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, żurawina świeża mrożona 2 szklanki + 2 łyżki cukru, jabłka 5 sztuk średnie, cukier puder - ile potrzeba
Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności w przepisie - do miski wyspać pokruszone drożdże świeże, cukier, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę, sól i BEZ MIESZANIA miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.
Świeżą, zamrożoną żurawinę zalać wodą do przykrycia i gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty.
Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwa, nocna drożdżówka jest bardzo łatwa bez wyrabiania ciasta drożdżowego, ciasto jest zwarte, puszyste, smaczne.........SMACZNEGO!!!
14.01.2021
jajka 6 sztuk "L",
masło 100 gram miękkie,
cukier 3/4 szklanki,
twaróg waniliowy 1 kg wiaderko,
kasza manna 1/2 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
brzoskwinie w syropie 1 puszka mała,
biszkopty 200 gram
polewa: czekolada mleczna 100 gram,
śmietana 100 gram,
kakao 1 łyżka,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, masło ubić mikserem do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Dodać twaróg waniliowy z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną, odsączone z soku brzoskwinie (są miękkie i mikser je rozdrobni na kawałeczki), mikserem połączyć składniki.
Czekoladę połamać do garnuszka, dodać śmietanę, kakao i na małym ogniu mieszać do rozpuszczenia czekolady, polać polewą serniki i posypać kolorową posypką, schować do chłodnego miejsca - sernik jest bardzo puszysty, aksamitny, aromatyczny, z brzoskwiniami z puszki smakuje wyśmienicie na każdą okazję..........SMACZNEGO!!!
13.01.2021
jajka 6 sztuk "L",
margaryna 200 gram miękka,
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 4 krople,
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki,
mleko 6 łyżek
polewa: czekolada gorzka 100 gram,
mleko 7 łyżek,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wbić jajka, dodać miękiki tłuszcz, wsypać cukier i mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości z 3 minuty, masa będzie grudkowata.
Do masy wsypać proszek do pieczenia, mąkę tortową, dodać aromat waniliowy i połączyć składniki na dość gęstą, gładką masę.
Masę ciemną wyłożyć na jasne ciasto i widelcem wmieszać w ciasto.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka.
Czekoladę stopić na bardzo małym ogniu z mlekiem i mieszać do stopienia czekolady, polać upieczone ciasto, posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, szybka, nie droga babka z dodatkiem kakao, jest idealnym deserem nie tylko na świąteczne dni........SMACZNEGO!!!