Składniki:
mielone wieprzowo-wołowe 60 dag,
jajka 1 sztuka "L",
bułka pszenna 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
cebula 1 sztuka średnia,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
smalec 1 kostka,
tarta bułka - ile potrzeba,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka duża 1/2 łyżeczki cukier,
sól 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
Mięso mielone dokładnie w misce ręką wyrobić z bułką odciśniętą z wody, kucharkiem, pieprzem mielonym, jajkiem, tartą bułką, pokrojoną drono cebulą.
Kotlety formować zwilżonymi dłońmi na ok. 2 cm grubości, obtaczać w tartej bułce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Pieczarki obrać, pokroić w kawałki, cebulę drobno pokrojoną podsmażyć z cukrem na smalcu na złocisto, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu do odparowania wody, na koniec dodać soli i pieprzu.
Kotlety podać z pieczarkami, tłuczonymi ziemniakami i surówką, u mnie zasmażana młoda kapusta
- szybkie danie obiadowe, kotlety mielone zawsze sa smacznym daniem obiadowym na ciepło lub na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
15.12.2020
11.12.2020
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jajka 6 sztuk "L", margaryna miękka 200 gram, mleko 3.2% 3/4 szklanki, skórka pomarańczy kandyzowana 100 gram, rodzynki 1/2 szklanki, żurawina 1/2 szklanki, orzechy włoskie pokruszone 100 gram, puder cukier- ile potrzeba
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, aromat waniliowy, jajka, miękką margarynę, mleko o pokojowej temperaturze i mikserem ucierać ciasto na gładką masę.
mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jajka 6 sztuk "L", margaryna miękka 200 gram, mleko 3.2% 3/4 szklanki, skórka pomarańczy kandyzowana 100 gram, rodzynki 1/2 szklanki, żurawina 1/2 szklanki, orzechy włoskie pokruszone 100 gram, puder cukier- ile potrzeba
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, aromat waniliowy, jajka, miękką margarynę, mleko o pokojowej temperaturze i mikserem ucierać ciasto na gładką masę.
Do ciasta wsypać orzechy mielone pokruszone, skórkę pomarańczową, żurawinę, rodzynki i połączyć składniki.
Forma silikonowa do babki z kominkiem, ciasto dać do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie babkę wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka jest bardzo delikatna, puszysta, wilgotna i mocno nadziana bakaliami, idealnie smakuje do kawy czy herbaty.........SMACZNEGO!!!
10.12.2020
Składniki:
mielone mięso z indyka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sos paprykowy ostry 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, bułka tarta 3-4 łyżki, masło klarowane do smażenia - ile potrzeba
Cebulę pokroić w kostkę i na stopionym maśle klarowanym podsmażyć z cukrem na złocisto, wystudzić.
Bułkę moczyć w w zimnej wodzie, odcisnąć z wody, dodać do mięsa mielonego z indyka, dodać jajka, kucharka, pieprz mielony czarny, paprykę słodką, wystudzoną cebulę, wsypać tartą bułkę i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 2 cm grubości.
Kotlety smażyć na gorącym maśle klarowanym na rumiano z każdej strony, potem pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 7 minut, potem bez przykrycia na dużym ogniu z każdej strony po 2 minuty - bardzo smaczne, pulchne, soczyste kotlety mielone z indyka, są najlepsze na ciepły obiad i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
4.12.2020
Składniki:
papryka 8 sztuk większa, ryż 2 woreczki, mielona łopatka 35 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzony, dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, pokrojoną cebulą i koperkiem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryką ostrą, bułką odciśniętą z wody.
Z papryk odciąć czubki, zostawić, usunąć pestki i wypłukać pod zimną wodą. każdą paprykę nadziać do pełna farszem.
Na dnie szybkowara rozłożyć sitko (nie przypali się na dnie papryka), wkładać papryki, nakryć odciętym czubkiem, wlać wodę i zamknąć, po zagotowaniu gotować 25 minut.
Szybkowar otworzyć i dobrze wystudzić-łatwej się wyciąga i się nie rozlecą papryki - bardzo smaczna, sycąca papryka faszerowana i przygotowana w szybkowarze jest doskonałym posiłkiem na obiad i na kolację, smakuje również na zimno..........SMACZNEGO!!!
2.12.2020
Składniki:
ciasto: jajka 7 sztuk "M". cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 4 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki
Gellwe gotowy krem kakaowy: mleko zimne 250 ml, kakao 2 łyżki, masło miękkie 150 gram, kompot z wiśni 1 słoik, orzeszki ziemne zmielone 5 łyżek
Jajka ubić z cukrem mikserem do białości i zgęstnienia masy na najwyższych obrotach.
Do jajek wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem delikatnie połączyć składniki na najniższych obrotach.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35 minut do suchego patyczka, ciasto po upieczeniu wyjąć z formy na kratkę i wystudzić dobrze.
Wystudzone ciasto przekroić na połowę, wiśnie wylać na durszlak na misce, do soku dodać sok z cytryny i nasączać łyżka blaty ciasta.
Proszek kremu wsypać do naczynia, ja daję mniej mleka niż w opisie, więcej masła i dodatkowo kakao, mikserem ubić sam proszek z mlekie, kakao, gdy zgęstnieje dodać miękkie masło i utrzeć do gładkiego kremu.
Większą połowę kremu rozsmarować na pierwszym blacie ciasta, dodać wiśnie i wymieszać w krem.
Na krem położyć drugi blat, delikatnie docisnąć i resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na boku tortu.
Na wierzch tortu rozłożyć wiśnie i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo smaczny, aromatyczny, nie za słodki, wilgotny torcik z kremem kakaowym i wiśniami z kompotu........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)