Składniki:
mielone wieprzowo-wołowe 60 dag,
jajka 1 sztuka "L",
bułka pszenna 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
cebula 1 sztuka średnia,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
smalec 1 kostka,
tarta bułka - ile potrzeba,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka duża 1/2 łyżeczki cukier,
sól 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
Mięso mielone dokładnie w misce ręką wyrobić z bułką odciśniętą z wody, kucharkiem, pieprzem mielonym, jajkiem, tartą bułką, pokrojoną drono cebulą.
Kotlety formować zwilżonymi dłońmi na ok. 2 cm grubości, obtaczać w tartej bułce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Pieczarki obrać, pokroić w kawałki, cebulę drobno pokrojoną podsmażyć z cukrem na smalcu na złocisto, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu do odparowania wody, na koniec dodać soli i pieprzu.
Kotlety podać z pieczarkami, tłuczonymi ziemniakami i surówką, u mnie zasmażana młoda kapusta
- szybkie danie obiadowe, kotlety mielone zawsze sa smacznym daniem obiadowym na ciepło lub na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz