Składniki:
podgrzybki 1,3 0 kg,
woda 3 litry,
kości schabowe 70 dag,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
śmietana 18% 330 gram,
woda 1 szklanka,
mąka pszenna 3 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
makaron ugotowany 250 gram
Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak i zimną woda opłukać, pokroić grzyby na kawałki.
Kości schabowe ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości, ugotowane wyjąć i obrać z mięska, wsypać obrane do wywaru.
Włoszczyznę obraną z nacią selera rozdrobnić w rozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić.
Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO!!!
3.09.2019
2.09.2019
Składniki:
jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, porzeczki 50 dag, śmietana 30% 330 gram, śmietan fix 1 opakowanie, marmolada porzeczkowa 250 gram + 3/4 szklanki wody przegotowanej
Obrane porzeczki opłukać i podzielić na dwie części:mniejsza do ciasta, większa na wierzch ciasta = Jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na największych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, budyniem i mikserem połączyć składniki, wsypać mniejszą część porzeczek i wymieszać z ciastem.
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić wierzch ciasta i rozsypać większą część porzeczek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem mikserem na najwyższych obrotach.
Całą ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto wystudzone, wygładzić nożem i widelcem zrobić kratkę, schować do lodówki.
Marmoladę porzeczkową (mój przepis na porzeczkową marmoladę z szybkowara "zobacz TUTAJ") lub inny dżem smakowy (moje przetwory) przetrzeć przez sitko, wymieszać z wodą i jest mus do polania ciasta - pyszne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z porzeczkami, z dodatkiem bitej śmietany to wyśmienity deser do kawki,herbatki.........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, porzeczki 50 dag, śmietana 30% 330 gram, śmietan fix 1 opakowanie, marmolada porzeczkowa 250 gram + 3/4 szklanki wody przegotowanej
Obrane porzeczki opłukać i podzielić na dwie części:mniejsza do ciasta, większa na wierzch ciasta = Jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na największych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, budyniem i mikserem połączyć składniki, wsypać mniejszą część porzeczek i wymieszać z ciastem.
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić wierzch ciasta i rozsypać większą część porzeczek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem mikserem na najwyższych obrotach.
Całą ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto wystudzone, wygładzić nożem i widelcem zrobić kratkę, schować do lodówki.
Marmoladę porzeczkową (mój przepis na porzeczkową marmoladę z szybkowara "zobacz TUTAJ") lub inny dżem smakowy (moje przetwory) przetrzeć przez sitko, wymieszać z wodą i jest mus do polania ciasta - pyszne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z porzeczkami, z dodatkiem bitej śmietany to wyśmienity deser do kawki,herbatki.........SMACZNEGO!!!
30.08.2019
Składniki:
twaróg półtłusty 1 kg, śmietana 30% 330 gram, jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, olejek rumowy 3 krople, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, herbatniki 200 gram, cukier puder - ile potrzeba
Cukier, olejek, jajka mikserem utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty.
Twaróg zmielony w maszynce do mięsa dodać do masy jajecznej, mikserem wymieszać, dodać śmietanę i mikserem połączyć składniki.
Do drugiej miski wylać z połowę masy serowej, do jednej wsypać budyń, do drugiej kakao, dobrze wymieszać mikserem białą a potem od razu czarną.
Trzy keksówki silikonowe 22x12 cm (dwie mąż do pracy zabiera), na dno każdej dać herbatniki.
Białą masę wyłożyć do trzech form, następnie masę z kakao wyłożyć na białą, wierzch łyżką wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50-60 minut, pod koniec nakryć formy papierem do pieczenia aby za mocno się nie przypiekł wierzch sernika, sernik w formach wystudzić, najlepiej piec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, można posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszny, pieczony sernik dwukolorowy na herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny wilgotny, aromatyczny.........SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty 1 kg, śmietana 30% 330 gram, jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, olejek rumowy 3 krople, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, herbatniki 200 gram, cukier puder - ile potrzeba
Cukier, olejek, jajka mikserem utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty.
Twaróg zmielony w maszynce do mięsa dodać do masy jajecznej, mikserem wymieszać, dodać śmietanę i mikserem połączyć składniki.
Do drugiej miski wylać z połowę masy serowej, do jednej wsypać budyń, do drugiej kakao, dobrze wymieszać mikserem białą a potem od razu czarną.
Trzy keksówki silikonowe 22x12 cm (dwie mąż do pracy zabiera), na dno każdej dać herbatniki.
Białą masę wyłożyć do trzech form, następnie masę z kakao wyłożyć na białą, wierzch łyżką wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50-60 minut, pod koniec nakryć formy papierem do pieczenia aby za mocno się nie przypiekł wierzch sernika, sernik w formach wystudzić, najlepiej piec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, można posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszny, pieczony sernik dwukolorowy na herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny wilgotny, aromatyczny.........SMACZNEGO!!!
28.08.2019
Składniki:
porzeczki czerwone 5 kg, woda 3 litry, cukier 1 kg, dżemfix 2 opakowania
Opłukane porzeczki z szypułek wsypać do szybkowara, wlać wodę, zagotować, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 10 minut.
Gdy szybkowar spuści ciśnienie, wylać nadmiar soku do innego garnka, do porzeczek wsypać cukier, dżemfix i mieszając gotować z 3 minuty.
Blenderem zmiksować (my lubimy z pestkami, można przez sito przetrzeć) i gorące nakładać do wyparzonych słoików (wlać trochę wody i w mikrofali na najwyższej mocy z 4 minuty), mocno zakręcić i gotowe, nie pasteryzuję jeśli jest dżemfix czy podobny składnik, zawsze jest dobre bez pleśni - w szybkowarze łatwo i szybko przygotujemy owoce na dżemy, marmolady, konfitury, zawsze w szybkowarze gotuję owoce bez cukru, nie przypali się dno, nadmiar soku odlać do garnka, posłodzić, dolać wody i jest sok do picia..........SMACZNEGO!!!
porzeczki czerwone 5 kg, woda 3 litry, cukier 1 kg, dżemfix 2 opakowania
Opłukane porzeczki z szypułek wsypać do szybkowara, wlać wodę, zagotować, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 10 minut.
Gdy szybkowar spuści ciśnienie, wylać nadmiar soku do innego garnka, do porzeczek wsypać cukier, dżemfix i mieszając gotować z 3 minuty.
Blenderem zmiksować (my lubimy z pestkami, można przez sito przetrzeć) i gorące nakładać do wyparzonych słoików (wlać trochę wody i w mikrofali na najwyższej mocy z 4 minuty), mocno zakręcić i gotowe, nie pasteryzuję jeśli jest dżemfix czy podobny składnik, zawsze jest dobre bez pleśni - w szybkowarze łatwo i szybko przygotujemy owoce na dżemy, marmolady, konfitury, zawsze w szybkowarze gotuję owoce bez cukru, nie przypali się dno, nadmiar soku odlać do garnka, posłodzić, dolać wody i jest sok do picia..........SMACZNEGO!!!
27.08.2019
Składniki:
papryka 5 kg, cebula 6 sztuk, liście laurowe 8 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk, pieprz ziarnisty 1 łyżka, gorczyca 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, sól 2 łyżki, 10% ocet 1/2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, pieprz mielony 2 łyżeczki
Sposób przygotowania tej papryki jest bardzo łatwy, mało czasochłonny, robię tak od paru lat i zawsze słoiki są dobrze zrobione,nie psują się.
Umyte papryki przekroić na połowę, usunąć zer środka miękki miąższ, pokroić papryki na kawałki 3-4 cm i wsypać do garnka.
Dodać pokrojone na piórka obrane cebule, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, cukier, sól.
Wlać wodę (ilość potrzebna od ilości słoików), po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 10 minut, z 2 minuty przed końcem gotowania wlać olej, ocet, wsypać pieprz mielony.
Słoiki wyparzone (wlać trochę wody do słoików i w mikrofalówce na najwyższej mocy z 4 minuty), do słoików wlewać chochelką paprykę, zakręcić , w dużym garnku na ściereczce kuchennej postawić na zakrętkach i pasteryzować z 20 minut, wystudzić na zakrętkach potem normalnie postawić i przechowywać w ciemnym miejscu. - papryka na słodko-kwaśno w słoikach na zimowe dni, jest pyszna do obiadu, kanapek, do zakąski, sałatek........SMACZNEGO!!!
papryka 5 kg, cebula 6 sztuk, liście laurowe 8 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk, pieprz ziarnisty 1 łyżka, gorczyca 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, sól 2 łyżki, 10% ocet 1/2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, pieprz mielony 2 łyżeczki
Sposób przygotowania tej papryki jest bardzo łatwy, mało czasochłonny, robię tak od paru lat i zawsze słoiki są dobrze zrobione,nie psują się.
Umyte papryki przekroić na połowę, usunąć zer środka miękki miąższ, pokroić papryki na kawałki 3-4 cm i wsypać do garnka.
Dodać pokrojone na piórka obrane cebule, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę, cukier, sól.
Wlać wodę (ilość potrzebna od ilości słoików), po zagotowaniu gotować na średnim ogniu z 10 minut, z 2 minuty przed końcem gotowania wlać olej, ocet, wsypać pieprz mielony.
Słoiki wyparzone (wlać trochę wody do słoików i w mikrofalówce na najwyższej mocy z 4 minuty), do słoików wlewać chochelką paprykę, zakręcić , w dużym garnku na ściereczce kuchennej postawić na zakrętkach i pasteryzować z 20 minut, wystudzić na zakrętkach potem normalnie postawić i przechowywać w ciemnym miejscu. - papryka na słodko-kwaśno w słoikach na zimowe dni, jest pyszna do obiadu, kanapek, do zakąski, sałatek........SMACZNEGO!!!
Składniki:
wafle okrągłe małe 1 opakowanie, mleko 3.2% 3/4 litra, galaretka cytrynowa 2 opakowania, dżem niskosłodzony 500 gram, kasza manna 4 łyżki
Mleko zagotować, wsypać galaretkę i szybko wymieszać, zostawić do wystudzenia.
Domowy dżem niskosłodzony przełożyć do garna, wsypać kaszkę manną, mieszając do zagotowania, cały czas mieszając gotować z 3 minuty, zostawić do wystudzenia.
Kupiłam okrągłe małe wafle, krążki wafli grubo smarować masą galaretkową i dżemową, można wafle nakryć talerzem i obciążyć np 2 torebkami cukru, u nas bez tego od razu jest zjadany deser - z wafli andrutów można na szybko przygotować smaczny deser, masa może być z dżemu, kremu gotowego lub samemu zrobić.........SMACZNEGO!!!
wafle okrągłe małe 1 opakowanie, mleko 3.2% 3/4 litra, galaretka cytrynowa 2 opakowania, dżem niskosłodzony 500 gram, kasza manna 4 łyżki
Mleko zagotować, wsypać galaretkę i szybko wymieszać, zostawić do wystudzenia.
Domowy dżem niskosłodzony przełożyć do garna, wsypać kaszkę manną, mieszając do zagotowania, cały czas mieszając gotować z 3 minuty, zostawić do wystudzenia.
Kupiłam okrągłe małe wafle, krążki wafli grubo smarować masą galaretkową i dżemową, można wafle nakryć talerzem i obciążyć np 2 torebkami cukru, u nas bez tego od razu jest zjadany deser - z wafli andrutów można na szybko przygotować smaczny deser, masa może być z dżemu, kremu gotowego lub samemu zrobić.........SMACZNEGO!!!
22.08.2019
Składniki:
udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do indyka 1 opakowanie, woda 4 szklanki, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek
Duże udka kurczaka podzielić na porcje: pałka i podudzie, przyprawę do indyka wymieszać z olejem, do marynaty włożyć porcje udek, dobrze je natrzeć i do lodówki schować na kilka godzin.
Na gorącym oleju zrumienić z każdej strony porcje udek, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu.
Porcje udek wyjąć na talerz, śmietanę wymieszać z mąką, wodą wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek - udka kurczaka marynowane, podsmażone i duszone bardzo lubimy zjeść z chlebem z sosem z duszenia udek........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do indyka 1 opakowanie, woda 4 szklanki, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek
Duże udka kurczaka podzielić na porcje: pałka i podudzie, przyprawę do indyka wymieszać z olejem, do marynaty włożyć porcje udek, dobrze je natrzeć i do lodówki schować na kilka godzin.
Na gorącym oleju zrumienić z każdej strony porcje udek, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu.
Porcje udek wyjąć na talerz, śmietanę wymieszać z mąką, wodą wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek - udka kurczaka marynowane, podsmażone i duszone bardzo lubimy zjeść z chlebem z sosem z duszenia udek........SMACZNEGO!!!
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla, mleko letnie 220 ml, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta
śliwki 60 dag, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 kropla, wrząca woda 2 - 3 łyżki
Pokruszone drożdże, cukier, jajka, olejek migdałowy mikserem utrzeć do spienienia, na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Mleko podgrzać na letnie (nie za mocno, drożdże w gorącym nie wyrosną), wlać olej do mleka i wszystko wlać do drożdży, mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę tortową z solą, do miksera wpiąć końcówki spirale.
Spiralami wyrabiać ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach, jak będą pęcherzyki powietrza pękać, ciasto gotowe jest, miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Papier do pieczenia położyć na ruszcie piekarnika, dłonie pod wodę z kranu, łyżką nabrać porcję ciasta, w dłoniach zrobić kulę i kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka.
Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie.
Piekarnik nagrzany na 150C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić.
Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier.
Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru - moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki mniej kaloryczne.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla, mleko letnie 220 ml, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta
śliwki 60 dag, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 kropla, wrząca woda 2 - 3 łyżki
Pokruszone drożdże, cukier, jajka, olejek migdałowy mikserem utrzeć do spienienia, na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Mleko podgrzać na letnie (nie za mocno, drożdże w gorącym nie wyrosną), wlać olej do mleka i wszystko wlać do drożdży, mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę tortową z solą, do miksera wpiąć końcówki spirale.
Spiralami wyrabiać ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach, jak będą pęcherzyki powietrza pękać, ciasto gotowe jest, miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Papier do pieczenia położyć na ruszcie piekarnika, dłonie pod wodę z kranu, łyżką nabrać porcję ciasta, w dłoniach zrobić kulę i kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka.
Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie.
Piekarnik nagrzany na 150C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić.
Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier.
Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru - moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki mniej kaloryczne.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)