Składniki:
twaróg półtłusty 1 kg,
śmietana 30% 330 gram,
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
olejek rumowy 3 krople,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kakao 4 łyżki,
herbatniki 200 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Cukier, olejek, jajka mikserem utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty.
Twaróg zmielony w maszynce do mięsa dodać do masy jajecznej, mikserem wymieszać, dodać śmietanę i mikserem połączyć składniki.
Do drugiej miski wylać z połowę masy serowej, do jednej wsypać budyń, do drugiej kakao, dobrze wymieszać mikserem białą a potem od razu czarną.
Trzy keksówki silikonowe 22x12 cm (dwie mąż do pracy zabiera), na dno każdej dać herbatniki.
Białą masę wyłożyć do trzech form, następnie masę z kakao wyłożyć na białą, wierzch łyżką wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50-60 minut, pod koniec nakryć formy papierem do pieczenia aby za mocno się nie przypiekł wierzch sernika, sernik w formach wystudzić, najlepiej piec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, można posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszny, pieczony sernik dwukolorowy na herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny wilgotny, aromatyczny.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz