Składniki:
margaryna 15 dag,
jajka 6 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka,
dżem śliwkowy 6 łyżek,
mak niebieski mielony 200 gram,
czekolada pomarańczowa 100 gram,
sok z 1 pomarańczy
jajka, miękką margarynę, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do spienienia masy z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mielony niebieski mak, dodać dżem śliwkowy i połączyć mikserem składniki
forma silikonowa z kominkiem 24 cm, masę przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz
czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - makowa babka jest bardzo łatwa, szybka i przede wszystkim pyszna, polewa z czekolady pomarańczowej z sokiem pomarańczowym smakuje wybornie na tej babce..........SMACZNEGO!!!
18.03.2018
Składniki:
świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zrobić cienkim, długim, ostrym nożem "tunel", do środka włożyć-upchać kawałki słoniny wędzonej
mocno i dobrze natrzeć przyprawą do wołowiny, zawinąć w folię i schować do lodówki na całą noc
marchew obrać i pokroić w kostkę, porę drobno pokroić
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu podsmażyć warzywa, dodać schab, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 40 minut, w szybkowarze schab wystudzić, kroić na porcje do pieczywa - schab nadziewany wędzoną słoniną w przyprawie do wołowiny na warzywach w szybkowarze jest bardzo delikatny, miękki, soczysty, do pieczywa najlepsze mięso..........SMACZNEGO!!!
schab bez kości 1,5 kg,
słonina wędzona 20 dag,
przyprawa do wołowiny 1 opakowanie,
smalec 1 łyżka,
marchew 2 duże,
por 2 sztuki,
woda 1 szklanka
świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, zrobić cienkim, długim, ostrym nożem "tunel", do środka włożyć-upchać kawałki słoniny wędzonej
mocno i dobrze natrzeć przyprawą do wołowiny, zawinąć w folię i schować do lodówki na całą noc
marchew obrać i pokroić w kostkę, porę drobno pokroić
w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu podsmażyć warzywa, dodać schab, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 40 minut, w szybkowarze schab wystudzić, kroić na porcje do pieczywa - schab nadziewany wędzoną słoniną w przyprawie do wołowiny na warzywach w szybkowarze jest bardzo delikatny, miękki, soczysty, do pieczywa najlepsze mięso..........SMACZNEGO!!!
14.03.2018
Składniki:
wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić
pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków, można robić przeróżne smaki, również zamrażać po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
z rosołu: 2 uda, skrzydełka, skóry,
wątróbka z kurczaka 1 kg,
cebula 3 sztuki,
smalec 1/2 kostki,
mąka do obtaczania wątróbki - ile potrzeba,
jajka 4 sztuki,
rosół 2 szklanki,
bułka moczona w wodzie 1 duża,
marchew starta na tarce do ziemniaków 2 duże,
kasza manna 10 łyżek,
kucharek 1 łyżka,
majeranek 2 łyżki,
cząber 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
papryka chili 1 łyżeczka
wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić
w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować
do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę manną, kucharka, paprykę ostrą i słodką, cząber i ponownie wszystko blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę
formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić
pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków, można robić przeróżne smaki, również zamrażać po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
7.03.2018
Składniki:
młoda kapusta 2 -3 główki, ryż 3 woreczki, mielone z drobiu 1/2 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr, wywar z parzenia kapusty 2 szklanki
z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby nerw
mielone mięso z drobiu wymieszać dokładnie z jajkiem, koperkiem posiekanym, ryżem ugotowanym w nie solonej wodzie, przyprawami
na każdy liść nałożyć porcję mielonego mięsa, zawijać ciasno liście, układać w brytfannie wyłożonej niepotrzebnymi liśćmi
wlać sok pomidorowy, 2 szklanki wody z parzenia liści i pod przykryciem w piekarniku nagrzanym na 220C, grzanie góra/dół piec około 45-50 minut
z 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i na termoobiegu dopiec do końca czasu - gołąbki w naszym domu są ulubionym daniem w każdej wersji smakowej, również pieczone, gotowane i smakują nam też na zimno.............SMACZNEGO!!!
młoda kapusta 2 -3 główki, ryż 3 woreczki, mielone z drobiu 1/2 kg, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr, wywar z parzenia kapusty 2 szklanki
z młodej kapusty wyciąć głąb, włożyć do gotującej się wody i sparzać liście, wyjmować je na talerz, z wystudzonych wyciąć gruby nerw
mielone mięso z drobiu wymieszać dokładnie z jajkiem, koperkiem posiekanym, ryżem ugotowanym w nie solonej wodzie, przyprawami
na każdy liść nałożyć porcję mielonego mięsa, zawijać ciasno liście, układać w brytfannie wyłożonej niepotrzebnymi liśćmi
wlać sok pomidorowy, 2 szklanki wody z parzenia liści i pod przykryciem w piekarniku nagrzanym na 220C, grzanie góra/dół piec około 45-50 minut
z 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie i na termoobiegu dopiec do końca czasu - gołąbki w naszym domu są ulubionym daniem w każdej wersji smakowej, również pieczone, gotowane i smakują nam też na zimno.............SMACZNEGO!!!
5.03.2018
Składniki:
ryż basmati 2 woreczki,
masło 2 łyżki,
cebula 2 sztuki,
pieczarki 2 duże,
kostka rosołowa 1 sztuka,
warzywa mrożone bukiet jarzyn wiosenny Hortex 1 opakowanie,
sok pomidorowy 1/2 litra,
woda 2 szklanki,
przyprawa uniwersalna - do smaku,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka chili - do smaku,
surówka - jaką się lubi
na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do cebuli pokrojone pieczarki i podsmażyć, dodać kostkę rosołową
wsypać opakowanie mrożonych warzyw bukiet wiosenny, podsmażać co jakiś czas zamieszać
wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), wlać 2 szklanki wody i gotować z 10 minut na większym ogniu aby trochę wody odparowało
pod koniec wsypać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą, przyprawę uniwersalną, podawać z ugotowanym ryżem basmati i np z sałatą lodową w jogurcie - ryż basmati smakuje nam bardzo ale w daniach bezmięsnych, zimowa pora najlepiej smakują zestawy mrożonych warzyw..........SMACZNEGO!!!
na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do cebuli pokrojone pieczarki i podsmażyć, dodać kostkę rosołową
wsypać opakowanie mrożonych warzyw bukiet wiosenny, podsmażać co jakiś czas zamieszać
wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), wlać 2 szklanki wody i gotować z 10 minut na większym ogniu aby trochę wody odparowało
pod koniec wsypać do smaku pieprz ziołowy, paprykę ostrą, przyprawę uniwersalną, podawać z ugotowanym ryżem basmati i np z sałatą lodową w jogurcie - ryż basmati smakuje nam bardzo ale w daniach bezmięsnych, zimowa pora najlepiej smakują zestawy mrożonych warzyw..........SMACZNEGO!!!
2.03.2018
Składniki:
mintaj mrożony filety 2 sztuki, mąka pszenna 4 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, sól ziołowa - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie, pieprz czarny 1/2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, woda 3/4 szklanki
filety mintaja odmrozić i podzielić na porcje, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać papryką, pieprzem cytrynowym, zostawić na 15 minut
obsypane mąką filety smażyć na gorącym oleju rzepakowym na rumiano z każdej strony, usmażone odłożyć na talerz
na czystą patelnię wlać olej, rozgrzać, wsypać opakowanie warzyw na patelnię i z 12 minut minut podsmażać,do smaku dodać przyprawę w płynie i pieprz mielony,dolać wody i na średnim ogniu odparować wodę co jakiś czas mieszając
mintaj z warzywami jest pysznym aromatycznym daniem na obiad lub na kolację.........SMACZNEGO!!!
mintaj mrożony filety 2 sztuki, mąka pszenna 4 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, sól ziołowa - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, warzywa na patelnię Hortex 1 opakowanie, pieprz czarny 1/2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, woda 3/4 szklanki
filety mintaja odmrozić i podzielić na porcje, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać papryką, pieprzem cytrynowym, zostawić na 15 minut
obsypane mąką filety smażyć na gorącym oleju rzepakowym na rumiano z każdej strony, usmażone odłożyć na talerz
na czystą patelnię wlać olej, rozgrzać, wsypać opakowanie warzyw na patelnię i z 12 minut minut podsmażać,do smaku dodać przyprawę w płynie i pieprz mielony,dolać wody i na średnim ogniu odparować wodę co jakiś czas mieszając
mintaj z warzywami jest pysznym aromatycznym daniem na obiad lub na kolację.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, zagęstnik do śmietany bitej 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram
wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów
400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia
następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki
z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, zagęstnik do bitej śmietany, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę
ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki
czekoladę mleczną w rozdrabniaczu zmiksować i posypać wierzch bitej śmietany, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, zagęstnik do śmietany bitej 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram
wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów
400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia
następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki
z wyciśniętego soku z buraków wlać 1/4 szklanki do pojemnika, dodać puder cukier, zagęstnik do bitej śmietany, wlać zimną śmietanę i mikserem ubić na bitą śmietanę
ubitą śmietanę wyłożyć na deser, wyrównać wierzch, schować do lodówki
czekoladę mleczną w rozdrabniaczu zmiksować i posypać wierzch bitej śmietany, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę
puder 3/4 szklanki + zimna woda 4 łyżki + ocet 10% 1 łyżeczka + mąka ziemniaczana 2 łyżki,
czekolada gorzka 200 gram,
jabłka 6 sztuk większe,
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 250 gram,
mąka pszenna 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki
białka zimne ze szczyptą soli ubijać na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier cytrynowy, cukier puder, zimną wodę, ocet, mąkę ziemniaczana i ubijać do sztywnej piany
jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie miała "zważoną" konsystencję
wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch
na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, aby pianka za mocno się nie przypiekła do można nakryć papierem do pieczenia, ciasto wystudzić w formie w chłodnym miejscu - bardzo łatwe, smaczne, aromatyczne ciasto na deser, można dodać czekoladę smakową, owoce różne sezonowe..........SMACZNEGO!!!
27.02.2018
Składniki:
przed końcem ubijania piany dodać porcjami budynie i na małych obrotach wmieszać w pianę nie za długo
forma 25x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, pianę delikatnie przełożyć do formy (po ubiciu piana powinna być od razu włożona do piekarnika), piekarnik nagrzany na 150C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypiekł, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
białka jajek 10 szt "L",
woda mocno zimna 8 łyżek,
cukier puder 1,5 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
ocet 3 łyżeczki,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
truskawki mrożone lub świeże 1/2 kg,
cukier puder 1 łyżka
odmrożone lub świeże białka umieścić w misie robota kuchennego (białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej), końcówką do ubijania ubijać białka na sztywno, gdy zacznie tworzyć się piana małymi porcjami w trakcie ubijania dodawać: zimną wodę, cukier puder, ocet oraz cukier wanilinowy
przed końcem ubijania piany dodać porcjami budynie i na małych obrotach wmieszać w pianę nie za długo
forma 25x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, pianę delikatnie przełożyć do formy (po ubiciu piana powinna być od razu włożona do piekarnika), piekarnik nagrzany na 150C, grzanie góra/dół, piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby wierzch za mocno się nie przypiekł, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
truskawki świeże lub odmrożone w blenderze zmiksować z cukrem pudrem, porcję pianki polać musem truskawkowym - pyszny deser z białek z musem truskawkowym szybko znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)