Składniki:
margaryna 15 dag,
jajka 6 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka,
dżem śliwkowy 6 łyżek,
mak niebieski mielony 200 gram,
czekolada pomarańczowa 100 gram,
sok z 1 pomarańczy
jajka, miękką margarynę, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do spienienia masy z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, suchy mielony niebieski mak, dodać dżem śliwkowy i połączyć mikserem składniki
forma silikonowa z kominkiem 24 cm, masę przełożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, babkę wystudzić w formie i zimną wyjąć na talerz
czekoladę o smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - makowa babka jest bardzo łatwa, szybka i przede wszystkim pyszna, polewa z czekolady pomarańczowej z sokiem pomarańczowym smakuje wybornie na tej babce..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz